I ett lätt duggregn samlades ett antal kolonister lördagen den 17 maj till vårens arbets- och gemenskapsdag för att snygga till området.
Efter att alla registrerat sig och valt arbetsuppgift hälsade ordföranden Katarina Strand alla välkomna.
Styrelsens ledamot Hans Lindbergson ser ut att framföra en operaaria, men han ville istället berätta en del om förberedelserna inför Nationalstadsparkens 30-årsjubileum. Ett stor skylt ska sättas upp utmed Hälsans stig med information om detta och vår förening och nu behövdes några frivilliga till att sätta upp stolpar för skylten. Påminde också om tillförseln av nytt grus till vägarna och att de måste rensas innan.
Ett sedvanligt arbete är ogräsrensningen på Tivolis parkering och en som utförde detta var Karin. Ett Sisyfosarbete kanske?Karin var som synes inte ensam på parkeringen som efter några timmar var i stort sett ogräsfri!Ogräset hamnade förstås i containern som Per-Åke och Hanna tog hand om och såg till att allt packades väl tillsammans med annat trädgårdsavfall..På den västra sidan av Tivoli måste slyet bekämpas. Tom och Teresa jobbade hårt med detta.Oleg tog bort ogräs och högt gräs med röjsåg vid Ålkistans parkering.På Ängsvägen var det full fart med ansträngningarna att få bort ogräset inför tillförseln av mer grus.Hans blev snabbt hörsammad av Hanna angäende sin önskan om hjälp med stolparna och här gör hon det sista momentet i gjutningen med Jan-Olof som intresserad åskådare.Så bra! I förrådet hittade Hans material till själva skylten. Efter lite justering ska den upp på stolparna och prydas med information om Nationalstadsparken och vår förening.Kerstin har haft besök av en grävling på sin lott och visade intresserade vilka gropar den gräver kring trädrötterna.
Kanske inte det allra bästa vädret för en arbets- och gemenskapsdag, men vad gör det när evenemangsgruppen fixat upp ett tält och återigen bjöd på gott till kaffet efter korven.
Nu var ju inte dagen riktigt slut för några av kolonisterna! Dags att göra egen jord!
Här kommer en redogörelse från Per-Oskar som var en av initiativtagarna till denna workshop:
Karin Holmberg och Per-Oskar Gundel (Foto: Karin Thorneman)
I anslutning till arbets- och gemenskapsdagen fick vi besök av jordmakaren Katrin Holmberg från Stockholms Koloniträdgårdar (SK). Katrin berättade om SK:s kampanj Halvera torven, som Koloniträdgårdsförbundet och vår förening sedan tidigare anslutit sig till. SK fortsätter nu att verka för att helt skippa torven. Skälen till detta är flera och goda.
Torv bildas oerhört långsamt och lagrar stora mängder kol. När torv bryts frigörs stora mängder växthusgaser, samtidigt som marken tappar förmåga att lagra vatten vid torka och härbärgera vatten vid översvämning. Fritidsodlingen står idag för en stor del av torvkonsumtionen i form av torvbaserade jord- och gödselprodukter. Att i stället göra egen jord är ett smart val för både plånboken och klimatet. Inte minst växer det bättre i en jord full av mikroliv!
Tillsammans med Katrin anlade vi en odlingslimpa, som är ett av flera sätt att göra egen jord. Vi grundade med sly och grövre grenar, därefter löv, nedklippt ogräs, stallgödsel och gräsklipp. Materialet varvades som en lasagne, med ömsom grönt kväverikt material och ömsom brunt/gult kolrikt material. Limpan sjunker ihop och komposteras efter hand, men redan nu kan vi odla i den om vi lägger ett lager jord överst. Det funkar t.ex. fint att sätta pumpa, zucchini, potatis eller krasse. Vi kan tillföra ytterligare material vartefter, så länge vi inte kväver det som odlas i limpan.
Katrin visade att det är enkelt och kul att göra mer livskraftig jord på våra lotter, slippa transportera bort växtmaterial och köpa mindre torvbaserade jord- och gödselprodukter!
Lämna ett svar