Workshop om tomatodling

Söndagen den 23 mars träffades ett antal kolonister vid föreningsstugan för att under Per-Oskars och Kerstins ledning lära sig allt om att odla tomater. En ganska kylig dag, men i lä intill stugan fungerade allt väldigt bra. Ett informationsblad delades ut som Per-Oskar gick igenom och en liten del av det materialet återges kortfattat här.

Först fick vi veta att en tomat inte bara är en tomat, utan det finns många olika sorter i olika former, färger, storlekar och smaker. Lägre sorter kräver mindre plats, medan högre sorter behöver stöd. Vissa sorter kan med fördel ätas direkt från plantan, andra lämpar sig bättre till matlagning.

Sedan kom vi in på sådd och uppdrivning. Kursledarna hade sett till att jord och vatten fanns på plats. Stiligt! Själva hade vi med oss de krukor som behövdes för sådden. I botten på de små krukorna grundade vi först med planteringsjord, de små fröerna sattes grunt, ca 0,5 cm djupt, för att sedan toppa med såjord. Viktigt att hålla allt fuktigt via duschning, men inte blött.

 

Fröerna var försvinnande små!
Mari sådde sina fröer på ett sätt som kallas seed snails där man inte använder kruka eller minidrivhus.

Så var det dags att gå hem med det sådda och klara oss själva! Tack till Per-Oskar och Kerstin för en trevlig och intressant workshop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *