Aktuellt/Senaste nytt
              Aktuellt/Senaste nytt


Infört 14 juni 2021

Bouletävlingen avgjord i strålande sommarväder.

Den trettonde bouletävlingen avgjordes den 13 juni i samma fina sommarväder som vi haft de senaste åren. Blir resten av sommaren likadan? Ett tiotal spelare hade mött upp vid föreningsstugan för att åter spela på Ålkistan som visat sig vara bättre än Tivolis parkering. Arrangörer för tävlingen var förra årets vinnare Kjell och Lars.


Laginledning skedde genom lottning. Peter hade dragit reglerna och förutsättningarna, först till 7 poäng gällde i matcherna. Det påmindes också om att vi inte skulle vara så nära varandra, detta gällde dock inte till "lillen". Varje lag spelar tre matcher. Nu var det klart för tävling!


Kjell och Gunnel tävlade tillsammans. Bra lottning tydligen, de vann hela tävlingen!


Många diskussioner uppstod om vem som låg närmast "lillen"......och titt som tätt kom tumstocken fram!


Här är alla deltagare samlade efter tävlingen för att fira årets vinnare Gunnel och Kjell. Gunnel visar glatt upp pokalen som hon får ta hand om till nästa år. Förutom guldmedalj och pokal fick segrarna också varsitt insektshotell som skänkts av förra årets vinnare, Lars. Nu blir det årets segrare som arrangerar nästa års tävling - grattis till dem!
Infört 14 juni 2021

Informationsträffar för intressenter den 12 juni.

Intresset för att bli kolonist i vår förening är fortsatt högt. Lördagen den 12 juni hölls två infoträffar för de som anmält sig till föreningens intresselista och ännu inte hunnit besöka oss. Drygt tio sällskap samlades vid föreningsstugan där det bjöds kaffe och drömmar (förstås). Ewa berättade om föreningen och om livet som kolonist, medan ordförande Per-Oskar berättade om bland annat arrendet. Deltagarna var intresserade och verkade sugna på att få bli en del av föreningen. Många av dem passade på att promenera runt i området - kanske beundrade någon av dem sin framtida lott?


Förmiddagens intressenter är samlade tillsammans med Anette och Ewa.

Ewa och Anette ansvarar tillsammans för föreningens intresselista. Utöver att administrera själva listan, så svarar de även på frågor och är behjälpliga vid överlåtelser. Om du som medlem funderar på att överlåta din stuga eller har frågor är du varmt välkommen att kontakta Ewa eller Anette.


Ordförande Per-Oskar berättar om arrendeavtalet för eftermiddagens intressenter.
Infört 9 juni 2021

Välkommen till Öppen trädgård den 20 juni!

Besök en koloniträdgård!

Söndagen den 20 juni mellan kl. 11 och 17 kommer många kolonister att välkomna besökare till sina trädgårdar, så varför inte passa på att titta in hos en eller fler? Alla är olika varandra, och alla är värda ett besök. Självklart gäller samma regel här som överallt: håll avståndet till andra besökare!

Välkommen!


Står det en kanna vid grinden är du välkommen in!

Infört 7 juni 2021

Öppen trädgård den 20 juni.
Öppna din trädgård!

Söndagen 20 juni blir det Öppen trädgård i koloniområdet, ett årligt evenemang som vi haft i bra många år nu. Så ställ upp igen, eller för första gången om du inte varit med förr. Det brukar vara väldigt roligt och tacksamt. Så dra dig inte för att pröva, alternativt ställa upp igen. Trädgården måste inte vara på absolut topp, glöm att du ska hinna med ”allt” innan dess!

Tecknet på att man välkomnar besökare brukar vara en vattenkanna vid grinden, gärna med några blommor i. Det innebär också att om man inte kan eller vill vara med hela tiden mellan 11 och 17 så är det bara att lyfta in kannan om man vill äta lunch i fred eller måste iväg. Hellre bara några timmar än inte alls.

Så ställ upp så många som möjligt, det ger den bästa goodwill föreningen kan få, och är dessutom så roligt. Och håll tummarna för att vi slipper regn!
Infört 7 juni 2021

Jakt på mördarsniglar lördagen den 19 juni.


Trots järnfosfat finns de!
Ulla Grimfelts roliga affisch har uppmanat oss till snigeljakt under alla år!

Låt oss bevara trädgårdstrivseln!

Tyvärr är den spanska skogssnigeln - mördarsnigeln - här för att stanna, men med en del åtgärder, däribland plockning, kan vi hålla mängden på acceptabel nivå. Alla kolonister förstår att decimera beståndet av dessa sniglar på den egna lotten, men vi behöver även tillsammans ta en genomgång av närområdets vägar och ytor. Med denna gemensamma jakt som startade för 14 år sedan har vi nog även minskat mängden i våra egna trädgårdar.

För några år sedan köpte föreningen in järnfosfat och lät sprida ut detta i stort sett på alla lotter, så stammen av sniglar har förstås minskat. Varför då gå ut och jaga sniglar? Jo, om inte annat för att se om de minskat i antal i närområdet mot tidigare år - och fånga de som ändå säkert finns där! Förra året med liknande torrt vårväder fångades 1078 sniglar under en timmes jakt!

Kom därför till föreningsstugan lördagen den 19 juni kl. 22, så går vi tillsammans ut på snigeljakt någon timme för att utröna vad som finns. Hoppas vi inte hittar några!
Ta med redskap efter tycke, t.ex. lång grilltång, sax, ficklampa och plastpåsar för insamling. Och myggstift!

Ingen föranmälan behövs!

Infört 7 juni 2021

Container kommer till Tivoli den 18 - 20 juni.


Endast trädgårdsavfall får kastas i containern men även rent trä går bra. Grenar och kvistar skall minskas ner, så att allt får plats i containern. Observera att annat avfall, plast, metall etc. ej accepteras i denna container utan måste transporteras till lämplig återvinning.

Plastsäckar med trädgårdsavfall måste alltså tömmas på sitt innehåll. Inga säckar i containern!

Övrigt avfall kan lämnas på återvinningsstationen vid ICA. Kvarnkullens återvinningscentral har har ju varit stängd sedan länge och SÖRAB anger på nedanstående länk var vi förslagsvis i fortsättningen kan lämna vårt mer skrymmande avfall:

SÖRABs återvinningscentraler (Öppnar ny sida)

En närmare återvinningsstation för miljöfarligt avfall såsom kemikalier, batterier, mindre ljuskällor och mindre el-avfall, är OKQ8:s miljöstation. Man lånar nyckel till stationen inne på bensinstationen, observera öppettiderna. Du finner adressen och öppettiderna på länken nedan:

OKQ8 Bergshamra (Öppnar ny sida)
Infört 3 juni 2021

Välkommen till Boule-turneringen på Ålkistan den 13 juni kl. 10.00.


Så är det dags för vår traditionella bouleturnering. Det är 13.e året vi träffas på detta otvungna sätt och tävlar tillsammans. Det viktigaste är inte att vinna, utan mer att kunna glädjas åt att vi i dessa tider kan vara tillsammans i det fria. Men det är klart att om man vinner så är det också trevligt!

Vi träffas på söndag 13 juni kl. 10.00 vid föreningsstugan.

Vi lottar lag, som spelar parvis mot varandra i 3 matcher. Därpå följer finalen.

I år gäller det att hålla avstånd till varandra, men fortfarande att komma närmast "lillen". Och alla får ta med sig egen dryck, förtäring och muggar.

Det finns ett antal klot att låna på plats, men ta gärna med egna om du har.

Välkomna!
Infört den 26 maj 2021

Beskärningskurs den 5 juli

Här kommer en inbjudan till en beskärningskurs. Alla uppgifter du behöver finner du i texten nedan från Kerstin Hagblom som du också anmäler dig till:

Beskärningskurs

Knappt har fruktträden börjat blomma förrän det är dags att börja tänka på nästa års blomning och skörd. Med kunskap om varför, hur och när man beskär lägger man grunden för en trädgård med friska träd och många års goda skördar.

Tid: 5 juli klockan 19:00 – 21:00.
Plats: Samling vid föreningsstugan, senare går vi runt i våra trädgårdar.
Kostnad: 100 kronor, då ingår även Sveriges Pomologiska Sällskaps korta skrift om beskärning.
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott.
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949.

Kursupplägg:

• Hur, när och varför beskärs våra vanliga träd, häckar och buskar?
• Varför används olika metoder?
• Lämpliga redskap
• Vad bör man tänka på så att man inte sprider sjukdomar?

Kursen leds av vår egen trädgårdsmästare Mattias Svanström. Han inleder med en teorigenomgång. Därefter tar han med oss runt och tittar på olika typer av häckar, buskar, prydnadsträd och fruktträd. Då får du lära dig hur man kan göra och vad man kan förvänta sig av en sådan beskärning. Vi provar också att beskära.

Välkommen med din anmälan!
Infört 20 maj 2021

Styrelsen går årets syn måndagen den 31 maj

Så är det tid för styrelsen att göra den årliga synen enligt vårt årsmötesbeslut.
För att detta skall kunna genomföras på ett enkelt sätt, se till att din grind inte är låst.

Har du frågor till styrelsen så kan du bara vara närvarande på din lott.

I år är synen måndagen den 31 maj mellan kl 18.00 och c:a kl 20.

Hälsningar
Styrelsen för Bergshamra koloniförening
Infört 15 maj 2021

Mångfaldsdag på Tivoli

"Välkommen till en dag tillsammans med alla de djur och växter som finns på Tivoli, det vi kallar den biologiska mångfalden."

Så inleder föreningen Bergshamra för alla sin inbjudan till Mångfaldsdag på Tivoli den 22 maj. Läs mer på deras anslag som bifogas nedan:Äldre meddelanden

Här kan du återfinna äldre och en del inaktuella meddelanden. Klicka på länken:
Meddelandearkiv