Aktuellt/Senaste nytt
              Aktuellt/Senaste nytt

Infört 1 juli 2020

Noterat från Öppen trädgård.


Söndagen den 28 juni besöktes koloniföreningen av ett antal trädgårdsintresserade personer. Dagen var varm och solig, kanske i varmaste laget, bad och skugga hägrade säkert för många.

Så här skriver Eva Danielson - som ser till att vi ses och hörs i media - om dagen:

"Årets Öppen trädgård var en ganska stillsam tillställning, åtminstone i vår avkrok av Tivoli. Kolonisterna längst upp på Tivolivägen tycks ha haft många besökare tidigt på förmiddagen och lugnare sedan - det var ju svalast de första timmarna. Våra besökare var däremot ganska jämt fördelade över dagen, men det märktes att de gärna sökte upp skugga. De höll också väluppfostrat och coronaanpassat avstånd. Såvitt jag kunde märka var det som vanligt flest Bergshamrabor, men några hade letat sig hit från annat håll, troligen med hjälp av Tusen Trädgårdar. Alla verkade nöjda! Det här är ett populärt arrangemang både bland trädgårdsnördar och allmänt nyfikna som annars bara kan kika in över staket eller häckar.

Årets Öppen trädgård måste vara den varmaste och regnsäkraste vi har haft på dessa tolv år. Men sedan kom ju det välsignade regnet ändå med dunder och brak, precis i rättan tid, natten efteråt!"


På Ekvägen 62 beundrades de magnifika rosorna som påpassligt blommade umed stugväggen.


Gösta på Ekvägen 65 berättade initierat om sina växter för dessa glada systrar, som genom att de kört vilse hittade till våra öppna trädgårdar.Lika glada var systrarna under sitt besök hos Kerstin på Ekvägen 63. Och vem blir inte glad i hennes trädgård?!Eva på Körsbärsvägen 73 tar emot sina besökare genom föreningens snyggaste vattenkanna!
På Furuvägen 76 berättade Ingegerd gärna om sin välplanerade trädgård.Mattias med sin fantastiska trädgård på Ängsvägen 13 fick naturligtvis besökare, och bland dem syntes några av föreningens medlemmar. Det är bra idé att under en sådan här dag passa på att besöka sina kolonigrannar.Gunnel på Rosenvägen 57 visar stolt sin trädgård och i bakgrunden vajar flaggan lika stolt på Rosenvägen 50 som Monica alltid hissar när vi har Öppen trädgård!Infört 1 juli 2020

Så var årets jakt på mördarsniglarna.


Efter en fin varm dag samlades på lördagskvällen den 27 juni ett antal kolonister vid föreningsstugan för att tillsammans genomföra den mördarsnigeljakt som nu blivit tradition. Sommarkvällen var behagligt ljum och snart startade jakten som fick bli en timmes promenad i området, för att åtminstone kontrollera om det överhuvudtaget fanns några sniglar. Chansen till detta var stor eftersom många hittat flertalet sniglar i sin egna trädgård.


Här är några av snigeljägarna på plats. En del jägare hade redan startat sin jakt och ytterligare deltagare anslöt efterhand.Jo, visst hittades sniglar! Denna damtrio var bland de skickligaste att hitta dem, speciellt utmed den nyanlagda våtmarken.Här är alla jägare samlade efter c:a en timmmes jakt. Totalt fångades 1078 stycken sniglar.


Sniglarna finns och fler vågar sig nog fram vid fuktigare väder. Och minns att varje snigel kan ge en avkomma på 400 st, så varje fångad snigel är betydelsefull! Den årliga gemensamma jakten på våra allmänna ytor är viktig som en påminnelse om snigelfaran, men viktigast är den fortlöpande plockningen på den egna lotten som håller snigelbeståndet på en rimlig nivå.
Infört 1 juli 2020

Rensning av Lupiner.

Koloniföreningens styrelse har sänt ett gruppmail tiil föreningens medlemmar med följande lydelse, här nerkortat:

"Solna stad har bett föreningen om hjälp att ta bort blomsterlupiner utanför lottgränserna i anslutning till koloniområdet. Styrelsen kommer att göra en första insats redan fredagen den 26 juni kl. 10:00, väster om Tivoliområdet ut mot den nyanlagda våtmarken. De medlemmar som vill och kan hjälpa till är välkomna - givetvis på behörigt avstånd från varandra med tanke på covid-19.

Styrelsen vill be alla medlemmar om hjälp att fortsättningsvis hålla lite extra koll så att blomsterlupinen inte sprider sig utanför lottgränserna. Som vanligt ansvarar varje medlem för att sköta allmänna ytor närmast den egna lotten, vilket framöver alltså även bör innefatta att ta bort eventuella blomsterlupiner som "rymt". Solna stad har begränsade resurser för bekämpning av invasiva arter och behöver prioritera jätteloka, bolltistel och framöver troligen även parkslide.

Blomsterlupinen utgör enligt Naturvårdsverket ett hot mot biologisk mångfald då den riskerar att konkurrera ut annan växtlighet - i detta fall bl.a. vid den nyanlagda våtmarken väster om Tivoliområdet."

På den varma- väldigt varma - fredagsmorgonen dök några kolonister upp för att utföra arbetet med att avlägsna lupinerna. Kjell och Linda såg sedan till att köra bort lupinerna i väl förslutna plastsäckar till tippen i Täby för destruktion. Tack till alla som deltog i det angelägna arbetet!


Kerstin noterar Kjells idoga arbete!


Tina och Linda rensar området rent från de invasiva lupinerna.


Infört 23 juni 2020

Välkommen till Öppen trädgård den 28 juni!

Besök en koloniträdgård!

Denna söndag mellan kl. 10 och 17 kommer många kolonister att välkomna besökare till sina trädgårdar, så varför inte passa på att titta in hos en eller fler? Alla är olika varandra, och alla är värda ett besök. Självklart gäller samma regel här som överallt: håll avståndet till andra besökare!

Välkommen!


Står det en kanna vid grinden är du välkommen in!

Infört 21 juni 2020

Midsommaraftonen på kolonin.

För sjunde gången firades en gemensam midsommarlunch vid kolonins föreningsstuga. På morgon reste och klädde några morgontidiga kononister midsommarstången. Den smyckades bl.a med dagliljor, irisar, prästkragar och naturligtvis björkris.


Ewa och Gittan gör de sista justeringarna på stången. Kan den bli finare?


Vid 12-tiden samlades ett trettiotal kolonister med egna inbjudna gäster tiil den gemensamma lunchen.


Alla av föreningens bord gick åt och placerades ut på behörigt avstånd från varandra. I år var vädret med oss!Inte bara vuxna kolonister gladdes åt gemenskapen och den medhavda lunchen, här sker ett värmande möte mellan barn och hund.

Infört 17 juni 2020

Bouletävlingen avgjord i strålande sommarväder.

Den tolfte bouletävlingen avgjordes den 14 juni i samma fina sommarväder som vi haft de senaste åren. Blir resten av sommaren likadan? Ett tjugotal spelare hade mött upp vid föreningsstugan för att åter spela på Ålkistan som visat sig vara bättre än Tivolis parkering. Arrangörer för tävlingen var förra årets vinnare Peter och Sture.


Efter lagindelning som skedde genom lottning kom spelet snart igång. Peter hade dragit reglerna och förutsättningarna, först till 7 poäng gällde i matcherna. Det påmindes också om att vi inte skulle vara så nära varandra, detta gällde dock inte till "lillen". Varje lag spelade tre matcher. Här kastar Gittan ut.


Med inlevelse och hopp tävlade Karin för första gången.


I fint väder och på nyklippt gräs vilar några sommarklädda deltagare!Minsann visade det sig att trots att Karin spelade boule för första gången tog hon sig ända till finalen tillsammans med Sture. Dock blev då motståndarna för svåra, men en silvermedalj erövrades! Man lyfter på hatten tillsammans med henne för prestationen.


När det var dags för segrarna Kjell och Lars tyckte Odin att pokalens överlämnande skulle ske med stil och Kjell ser inte ut att ha något emot den hyllningen. Nu blir det segrarna som arrangerar nästa års tävling.


Här är alla deltagare samlade intill Brunnsviken.
Infört 15 juni 2020

Öppen Trädgård den 28 juni.
Öppen Trädgård 2020

Söndagen den 28 juni är det dags för Öppen trädgård igen, för tolfte året i rad. I år är det dessutom Tusen Trädgårdar för femte gången, vilket innebär tioårsjubileum eftersom det bara anordnas vartannat år. Det är alltså inte bara vi, utan trädgårdar över hela landet som öppnar för besök.

I år blir det litet speciellt på grund av coronapandemin. Att delta i Öppen trädgård är ju alltid frivilligt, och nu får förstås alla tänka igenom om man är beredd att ta den eventuella risk det innebär att släppa in besökare i sin trädgård. Det verkar ändå som om många gärna vill delta som vanligt – det brukar ju vara så kul och så tacksamt! Men i år måste vi hålla besökarna på litet större avstånd (två meter!) än vi kanske brukar, och underlätta för dem att hålla avstånd till varandra. Det kan man eventuellt göra genom att se till att alla går samma väg genom trädgården: köra enkelriktat. Varför inte sätta upp pilar där det behövs? Och den som har några växter som folk brukar fråga om kan förebygga frågorna genom att sätta upp några strategiska namnskyltar. Förhoppningsvis är våra besökare lika angelägna som vi om att hålla avstånd och vara försiktiga.

Om coronan avskräcker folk från att komma, eller om den tvärtom får trädgårdsintresserade att vara extra sugna på trädgårdsbesök vet vi ju inte. Den rusning till trädgårdsbutikerna som har varit uppenbar i år tyder på det senare, men så har vi vädret att räkna med också – det avgör nog besöksfrekvensen lika mycket. Åtminstone någon regnskvätt är ju närmast tradition…

Kl. 10 – 17 är den tid som gäller för Tusen Trädgårdar. Som vanligt markerar vi att vi tar emot besök genom en vattenkanna vid entrén! Man behöver ju inte ha öppet för besök hela dagen, vill man ta paus eller besöka någon annan trädgård tar man helt enkelt in kannan under den tiden.
Infört 15 juni 2020

Jakt på mördarsniglar lördagen den 27 juni.


Trots järnfosfat finns de!
Ulla Grimfelts roliga affisch har uppmanat oss till snigeljakt under alla år!

Låt oss bevara trädgårdstrivseln!

Tyvärr är den spanska skogssnigeln - mördarsnigeln - här för att stanna, men med en del åtgärder, däribland plockning, kan vi hålla mängden på acceptabel nivå. Alla kolonister förstår att decimera beståndet av dessa sniglar på den egna lotten, men vi behöver även tillsammans ta en genomgång av närområdets vägar och ytor. Med denna gemensamma jakt som startade för 13 år sedan har vi nog även minskat mängden i våra egna trädgårdar.

Förrförra året köpte föreningen in järnfosfat och lät sprida ut detta i stort sett på alla lotter, så stammen av sniglar har förstås minskat. Varför då gå ut och jaga sniglar? Jo, om inte annat för att se om de minskat i antal i närområdet mot tidigare år - och fånga de som ändå säkert finns där! Förra året med liknande torrt vårväder oskadliggjordes närmare hundratalet sniglar under en timmes jakt!

Kom därför till föreningsstugan lördagen den 27 juni kl. 22, så går vi tillsammans ut på snigeljakt någon timme för att utröna vad som finns. Hoppas vi inte hittar några!
Ta med redskap efter tycke, t.ex. lång grilltång, sax, ficklampa och plastpåsar för insamling. Och myggstift!

Ingen föranmälan behövs!

Infört 28 april 2020

Container kommer till Tivoli den 26 - 28 juni.

Endast trädgårdsavfall får kastas i containern men även rent trä går bra. Grenar och kvistar skall minskas ner, så att allt får plats i containern. Observera att annat avfall, plast, metall etc. ej accepteras i denna container utan måste transporteras till lämplig återvinning.

Plastsäckar med trädgårdsavfall måste alltså tömmas på sitt innehåll. Inga säckar i containern!

Övrigt avfall kan lämnas på återvinningsstationen vid ICA. Kvarnkullens återvinningscentral har ju tyvärr stängt och SÖRAB anger på nedanstående länk var vi förslagsvis i fortsättningen kan lämna vårt mer skrymmande avfall:

SÖRABs återvinningscentraler (Öppnar ny sida)

En närmare återvinningsstation för miljöfarligt avfall såsom kemikalier, batterier, mindre ljuskällor och mindre el-avfall, är OKQ8:s miljöstation. Man lånar nyckel till stationen inne på bensinstationen, observera öppettiderna. Du finner adressen och öppettiderna på länken nedan:

OKQ8 Bergshamra (Öppnar ny sida)

Infört 15 juni 2020

Bron på våtmarken snart klar.Arbetet med våtmarken på Tivoli närmar sig sitt slut. Nu pågår uppförandet av bron som ska ansluta stigen med Kraus väg. Kanske klart till midsommar?Infört 15 juni 2020

Parkslide i kolonin ska bekämpas.


Parkslide är en invasiv växt som inte hör hemma i vårt koloniområde. Fritidsodlingens Riksorganistation (FOR) har en länk som beskriver hur man bäst bekämpar den.

Bekämpning Parkslide
Infört 8 juni 2020

Midsommar i kolonin!För sjunde året träffas vi för lunch vid föreningsstugan på midsommaraftonen.

Det hela bygger på att alla tar med sin egen lunch med bestick, glas och något att äta på. Bord och stolar kommer att finnas utställda, och en mindre midsommarstång kommer naturligtvis att smycka allmänningen. Den klär vi tillsammans på förmiddagen, och de som vill hjälpa till med detta kommer till föreningsstugan kl 10 och tar med sig blad och blomster att klä stången med.

Alla som sedan vill delta på lunchen är välkomna klockan 12, även med eventuella egna gäster, för en trevlig samvaro och en fin start på midsommarhelgen. Nu gäller naturligtvis att vi håller avståndet!

Väl mött!

P.S. Vid dåligt väder får kanske planerna ändras. Se hemsidan och anslagstavlorna.
Infört 5 juni 2020

Välkommen till Boule-turneringen på Ålkistan den 14 juni kl. 10.00.


Så är det dags för vår traditionella bouleturnering. Det är 12 året vi träffas på detta otvungna sätt och tävlar tillsammans. Det viktigaste är inte att vinna, utan mer att kunna glädjas åt att vi i dessa tider kan vara tillsammans i det fria. Men det gör inte ont att vinna...

Så här skriver segraren från förra året, Peter Lamming, i sin inbjudan:

"Välkommen till Boule-turneringen på Ålkistan 14/6 kl. 10.00

Koloniföreningen anordnar för 12 året en gemytlig samvaro.

Vi träffas på söndag 14 juni kl. 10.00 vid föreningsstugan.

Vi lottar lag, som spelar parvis mot varandra i 3 matcher. Därpå följer finalen.

I år gäller det att hålla avstånd till varandra, men fortfarande att komma närmast lillen. Och alla får ta med sig egen dryck, förtäring och muggar.

Det finns ett antal klot att låna på plats."

Välkomna!
Äldre meddelanden

Här kan du återfinna äldre och en del inaktuella meddelanden. Klicka på länken:
Meddelandearkiv