Aktuellt/Senaste nytt
              Aktuellt/Senaste nytt
Infört 23 september 2021

En förlorad utsikt.

Tom Wall som skrivit artiklarna i minneskriften för vår koloniförening inför 100-årsjubiléet, presenterar här ännu ett historiskt bidrag:

"I Nordiska museets samlingar finns en oval liten akvarell som föreställer utsikten från den gamla Tivolibebyggelsen mot Ålkistan och Lilla Värtan. Tivolis huvudbyggnad var – kanske litet oväntat – orienterad mot Ålkistan och inte mot Brunnsviken. Men tittar man på bilden så förstår man varför. Utsikten mot Ålkistans byggnader och seglen på Lilla Värtan är ju hänförande. Det är rimligt att tro att konstnären, som för övrigt är okänd, har suttit på huvudbyggnadens veranda och avbildat den vackra scenen."


Foto: Karolina KristenssonVia länken nedan kan du läsa hela artikeln:

En förlorad utsikt Pdf-fil (Öppnar ny sida)

Infört 14 september 2021

Från kursen Planera din trädgård/rabatt.

Efter vår arbetsdag den 11 septenber gick Teresa på kursen "Planera din trädgård eller en rabatt" och antecknade följande:

"Planera din trädgård eller en rabatt

Kurs av Mattias Svanström 11 september vid föreningsstugan.

I det vackra sensommardiset samlades nio nyfikna kolonister för att få reda på mer om hur man kan planera sin trädgård bättre.

- Jobba med naturen och inte emot den, började Mattias att berätta och menade att man tittar på vad vilka förutsättningarna är i den egna trädgården och förbättrar det som finns.

När man vet förutsättningar, vilka funktioner som ska finnas i trädgården och när man vill att trädgården ska blomstra är det bara att sätta igång planering. Rabatter målas med stora penslar, plantera perenner som minst tre i grupp, men gärna fem, sju eller ännu fler. Variera färg, form, blomningstid. Tänk in växtföljd i grönsakslandet.

Många bra handfasta tips fick kursmedlemmarna med sig, bland annat:

• Besök handelsträdgården olika tider på året för att se hur växterna ser ut över årstiderna.
• Sätt lökar på hösten som blommar tidigt på våren: du får hjälp att täcka tråkiga jordfläckar och insekterna får nektar.
• Är du borta i juli? Planera så att din trädgård blommar vår och höst."

Infört 14 september 2021

Noteringar från arbetsdagen den 11 september.

I ett ganska grått väder - som dock blev soligare allteftersom - välkomnades kolonisterna av ordförande Per-Oskar till höstens arbetsdag, och denna gång med samling vid föreningsstugan. Ledamoten Christina (Tina) fortsatte med att påminna oss om att lasta containrarna väl och endast med trädgårdsavfall. Absolut ingen plast, metall eller annat. Arbetsuppgifterna hade denna gång inte annonserats tidigare, utan fanns först att tillgå vid samlingen. Nedan finner du uppgifterna som var planerade att utföras och man kunde nu anmäla vilken av dem man ville göra:

Tina meddelade också att vår festkommitté byter namn till evenemangsgruppen och nedan finner du vilka som ingår i den:

Evenemangsgruppen

Läs mer om arbetsdagen:

Arbetsdagen den 11 september
Infört 6 september 2021

Arbetsdag den 11 septenber.

Styrelsen har idag sänt nedanstående information till oss medlemmar. Informationen berör inte bara den stundande arbetsdagen, utan också containrarna, kursen och en önskan om engagemang i föreningens kommande evenemang.

Läs mer:

Medlemsinfo (Öppnar ny sida)
Infört 6 september 2021

Trädgårdsvandring med Sollentuna Trädgårdsgille.


Sollentuna Trädgårdsgille är en synnerligen aktiv förening som arrangerar föredrag, studiebesök och trädgårdsvandringar hos medlemmarna. Och man behöver inte bo i Sollentuna för att få vara med i föreningen.

Den 26 augusti företogs en sådan trädgårdsvandring på lott 63 i vårt koloniområde. Det som besökarna kom för var i första hand för att se hur man i en liten trädgård ändå kan få många sorters frukter att trivas genom spaljering, ympning och beskärning. Trots regnet var det en tapper skara som nyfiket vandrade runt och samlade och utbytte idéer.

Riksförbundet Svensk Trädgård är liksom Koloniträdgårdsförbundet med i FOR, Fritidsodlingens riksorganisation. Om du är med i facebookgruppen Bergshamrakolonisterna hittar du där en länk som nyligen lagts upp till Riksförbundets medlemsvärvningskampanj. När du är medlem får du också på köpet medlemskap i en lokalförening, du kan själv välja vilken. Sollentuna Trädgårdsgille är alltså en av dessa lokalföreningar.
Infört 3 september 2021

Planera en rabatt/trädgård.

Dags för årets sista kurs!

Planera en rabatt/trädgård

Tid: 11 september klockan 14:00 – 16:00.
Plats: Samling vid föreningsstugan, utomhus.
Kostnad: 50 kronor
Kursledare: Mattias Svanström
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott.
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949.

Kursupplägg:

Planera en rabatt/ trädgård

• Vad behöver man ska tänka på vid val och placering av växter?
• Färg/form/storlek/årstider
• Funktion
• Skötsel

Infört 3 september 2021

Container kommer till Tivoli och Ålkistan den 10 - 12 september.


Endast trädgårdsavfall får kastas i containern men även rent trä går bra. Grenar och kvistar skall minskas ner, så att allt får plats i containern. Observera att annat avfall, plast, metall etc. ej accepteras i denna container utan måste transporteras till lämplig återvinning.

Plastsäckar med trädgårdsavfall måste alltså tömmas på sitt innehåll. Inga säckar i containern!

Övrigt avfall kan lämnas på återvinningsstationen vid ICA. Kvarnkullens återvinningscentral har har ju varit stängd sedan länge och SÖRAB anger på nedanstående länk var vi förslagsvis i fortsättningen kan lämna vårt mer skrymmande avfall:

SÖRABs återvinningscentraler (Öppnar ny sida)

En närmare återvinningsstation för miljöfarligt avfall såsom kemikalier, batterier, mindre ljuskällor och mindre el-avfall, är OKQ8:s miljöstation. Man lånar nyckel till stationen inne på bensinstationen, observera öppettiderna. Du finner adressen och öppettiderna på länken nedan:

OKQ8 Bergshamra (Öppnar ny sida)Infört 3 september

Succé för skördemarknaden och jubileumsfirandet!


Lördagen den 28 augusti bjöd koloniföreningen in allmänheten till en skördemarknad och jubileumsfest tillsammans med andra inbjudna föreningar. Nedan finns en länk till hur vår annonsering såg ut på hemsida och anslagstavlor:

Inbjudan till skördemarknad och jubileumsfirande (Pdf, öppnar ny sida)

Lokaltidningen "mitt i Solna" uppmärksammade vår planerade skördemarknad och jubileumsfest både i papperstidningen (nr 33) och på sin hemsida. Klicka nedan för att läsa artikeln:

mitt i Solna - skördefesten (Öppnar ny sida)

Det är alltid vanskligt att anordna utomhusaktiviteter i augusti men tack och lov hade vi tur med vädret. Eftersom det var föreningens första skördemarknad i modern tid visste vi inte heller hur många besök vi skulle få. Oron skingrades dock snabbt, tidigt fylldes marknadsplatsen av trädgårdsintresserade. Efter att föreningens ordförande Per-Oskar Gundel hälsat välkommen vidtog de planerade aktiviteterna.


Ingegerd förstår sig på det här med fest!


Helena Westerling från Koloniträdgårdsförbundets kansli berättade om Koloniträdgårdsförbundet och hundraårsfirandet.

Koloniföreningens ordförande Per-Oskar Gundel tackar Helena för hennes närvaro och för anförandet om Koloniträdgårdsförbundet och hur vi i Bergshamra har fått ta del av förbundets expertis och ekonomiska bidrag för kurser och hundraårsfirande.

Förbundets flagga hissades naturligtvis.


Vad är en fest utan riktigt gott hembakat kaffebröd? Kolonisterna bakade godsaker med frukt och bär från de egna trädgårdarna. Inte ens en liten kaka fanns kvar när dagen var slut.


Jubileumsfirande och skördefest var vad dagen bjöd på. Här en bild på ett försäljningsbord med allehanda grönt från de egna koloniträdgårdarna. Det bordet stod inte orört länge, allt såldes slut mycket fort.


Monica Karlssons bihotell samsades med plommonen.


Föreläsaren Mattias Ivarsson berättade om hur en koloniträdgård kunde se ut för 100 år sedan i jämförelse med idag, och speciellt då vilka sorters äpplen man odlade, hur man tog vara på dem och vilken typ av äpplen vi föredrar idag. Mattias hade även en uppföljande sortbestämning där kolonister och allmänhet kunde visa upp sin okända frukt och få veta vad det var.

Föreläsningen och sortbestämningen anknöt till vårt hundraårsfirande och kampanjen plantering av träd och buskar.


Tom Wall, en erfaren kolonist och särdeles kunnig vad gäller koloniområdets historia höll i två fullbokade vandringar runt i området. Det var många som var intresserade och ställde frågor till Tom under vandringen.


Linda Cedergren lärde ut grunderna i bukettbindning. Mycket populärt, inte ett blad blev kvar!


Vad vore en fest utan musik? Två av kolonisterna, Pim Martinsson och Lasse Landegren underhöll med sång och musik både om koloniliv och om livet i allmänhet. Här på bild även Pims dotter, Isabel.

En tredjedel av föreningens medlemmar har med sitt engemang före, under och efter marknaden gjort att den blev så lyckad. Nu ser vi fram mot nästa års marknad!Infört 3 september

Noterat från kursen om örter.


På förmiddagen den 28 augusti - innan vår skördemarknad gick av stapeln - höll konsulenten och pomologen Mattias Iwarsson en kurs om örter.

Han gav oss en hel del tips om böcker i ämnet. Han berättade om många intressanta örter och lökar, bl.a. ormöga som är släkt med vitlöken. Den har fått sitt namn eftersom den har ett slingrande växtsätt. Mattias delade ut sättlökar så den kommer nog att dyka upp senare i någon trädgård på kolonin.

Kryddkarlbergare var en annan ört som Mattias lät skicka runt så vi kunde
studera den lite närmare och känna den angenäma doften.

Vi fick veta att det är enkelt att smaksätta snapsen själv. Man lägger kryddor och örter i sprit, låter dem dra tills smaken är lagom och silar av dem igen. Man skulle välja en alkoholsvag spritsort med ca 30% alkoholhalt för att smaksättningen ska slå igenom bättre. Om man tar mindre alkoholhalt kan örterna ruttna och om man tar starkare så kommer bitterämnena fram.

Mattias Iwarsson var en kunnig och trevlig person. Här är länken till hans hemsida:

Mattias biologi (Öppnar ny sida)

Mattias kunde man senare under dagen träffa på i hans roll som pomolog. Bra att få veta vilket sort av äpplen man har i sin trädgård!Infört 29 augusti 2021

Kräftskivan den 21 augusti.

Vi har haft en gemensam kräftskiva årligen sedan 2011, bortsett från år 2019 då vi firade föreningens 100 år. Den pågående pandemin i år har ju också påverkat mycket för föreningen, men fint ändå att vi kunde genomföra vår kräftskiva, dock på samma sätt som förra året utan tält och med större avstånd mellan deltagarna. Men stämningen blev ändå god med sång, glädje och gemenskap med goda kräftor och tillhörande dryck.

Börja med att lokalisera var magen på kräftan är. Här suger du ut så mycket du kan av den goda lagen som kräftorna har gosat i.


Nu över till klorna. Bryt först loss "benen" från kräftans kropp. Därefter bryter du loss klon från varje ben.


Knäck klon, är skalet mjukt kan du använda tänderna, ta annars hjälp av en nötknäckare eller tång. Pilla ut köttet ur klorna, stoppa i munnen och njut. En kräftkniv eller den spetsiga delen av klon underlättar.


Efter klorna är det dags för kräftsmöret - något som många hoppar över. Gör inte det, det är bland det godaste på hela kräftan. Ta tag om sidorna på magen och dra loss huvudet.

Lossa skölden som sitter strax bakom kräftans ögon och pilla ut det gula kräftsmöret.Infört 29 augusti 2021

Föreningens årsmöte avhållet den 21 augusti.

Det uppskjutna årsmötet kunde nu hållas utomhus och samlade 41 deltagare vid föreningsstugan den 21 augusti. Endast en person från samma hushåll fick närvara.

Här kommer några anteckningar från mötet:


Vid ankomsten och avprickningen välkomnades man med kaffe med bröd.


Per-Oskar Gundel, Conny Mörke och Anna-Karin Åberg.

Ordförande Per-Oskar Gundel hälsade välkommen, presenterade medlemmarna i styrelsen och våra nya medlemmar i föreningen, varefter Conny Mörke från Storstockholms koloniträdgårdar hälsades välkommen och valdes till mötesordförande och Anna-Karin Åberg till mötets protokollförare. Därefter hölls en tyst minut för de av föreningens medlemmar som gått bort under året.

Eftersom föreningens kasssör Monica Karlsson var förhindrad att delta i mötet, redovisade Per-Oskar föreningens ekonomi som visade sig vara god.

Den inlämnade motionen om häckhöjder diskuterades. Man beslutade att avslå motionen för att i stället anta styrtelsens förslag.


Jan-Olof Drangert redovisade valberedningens förslag till styrelse och revisorer.

Valberedningens förslag antogs, se nedanstående länkar:

Styrelsen 2021

Revisorer 2021

Mötet valde följande valberedning för år 2021:

Valberedningen 2021


Det blev vidare diskussioner om häckhöjder, när häckarna ska klippas och en bätttre samordning med contrainarna. Och hur man bör lasta sitt trädgårdsavfall på bästa sätt i dem!

Anna berättade om sitt arbete med föreningens miljödiplomering.

Pia efterlyste bättre belysning vid Ålkistan. Vi fick veta att detta har tagits upp tidigare med Solna stad som dock anser att kostnaden blir för stor.


Kerstin verkar också tycka att Ålkistan ska ha bättre belysning - det gör hon säkert - men här berättar hon om den stundande skördemarknaden.


Mattias Svanström avtackades för sina år i styrelsen och verkade bli glad för blommorna. Minst sagt.

Den nyvalda styrelsen samlad för sitt konstituerande möte.

Fint att vi kunde ha ett "riktigt" årsmöte och med skapligt väder!Infört 29 august

Koloniföreningen på japansk TV.


Tisdagen den 22 juni fick koloniföreningen besök av representanterna Kyoko och Martin från TV-bolaget NHK som är japans motsvarighet till SVT. De ville göra ett reportage om trädgårdarnas betydelse för svenskarna under pandemin. Konceptet med våra koloniträdgårdar är intressant för japaner, det finns inget motsvarande där. De förstår att trädgårdarna är bra för folkhälsan, som ju också var en stor anledning till att kolonirörelsen startade i Sverige.

Kyoko ville intervjua två olika familjer, varav en med barn. Valen föll på Toms och Evas lott på Körsbärsvägen 73 och hos Ida-Märta och Andreas med dottern Irma på Rosenvägen 51. Dessa båda trädgårdar visar verkligen olikheten över hur man tagit vara på utrymmet!

Filmen har nu visats i Japan, inte i Sverige. Koloniföreningen har dock fått tillgång till filmen via länk varifrån vi fått tillstånd att hämta följande stillbilder. Kyoko har berättat att filmen blev kortare än beräknat pga översvämningar i södra Japan! Filmen blev dock väl emottagen av publiken.


Filmen presenteras med stugan på Rosenvägen 55 i bild.


Tom säger något underfundigt som textas på japanska.


Här på Rosenvägen 51 med Ida-Märta, Andreas och dottern Irma.

Om någon vill se hela filmen så har jag, Per-Åke Pettersson, tillgång till den på min mobil. Bara att säga tiil.Infört 29 augusti 2021

Trädgårdens fiender

Trädgårdens fiender - Kurs av och med Mattias Svanström.

Skadegörare, sjukdomar, invasiva växter och växtföljd var huvudämnen i denna kurs som samlade ett tiotal kolonister utanför kolonistugan den 21 augusti.

Mattias startade kursen med orden att det kanske är lugnast att inte veta för mycket om allt elände som kan inträffa i trädgården. Men så kom ändå alla bra tips hur man kan hålla skadegörarna borta och vad göra när skadorna ändå inträffat.

Ett svampangrepp som ökat är blom och grentorka som angriper körsbärs- och äppelträd som några av oss redan har erfarit. Man ska klippa bort den angripna delen av grenen så fort man upptäcker skadan. Har angreppet gått för långt måste kanske trädet tas ner.

Mattias visar ett exempel på en körsbärsgren med blom-och grentorka.

Ett utbrett problem i koloniområdet är päronrost som också är en svampsjukdom. Denna svamp måste ha kinesisk en för att värdväxla och överleva. Bästa bekämpningen är således att ta bort den kinesiska enen från området.

Det är viktigt att gallra karten på fruktträden. Mattias menade att avståndet mellan äpplen bör vara en knytnäve och mellan plommon två fingrar.

Det finns ju tyvärr större djur som ställer till med en del i trädgården. Rådjur t.ex. äter ju gärna upp tulpanknopparna tidigt på våren och är även förtjusta i magnolia. För att slippa påhälsning kan man sprida manlig urin runt trädgården. Störst effekt har dock produkten Trico Garden, ett miljövänligt koncentrerat medel som är baserat på fårfett. Grävlingen har hälsat på i några av våra trädgårdar. Den skyr också mänsklig urin, men här fungerar även kvinnlig sådan för att hålla den borta.

Vi lärde oss att robotgräsklipparen skadar och dödar våra igelkottar för att igelkotten rullar ihop sig istället för att fly. Kanske det inte finns så många robotgräsklippare på kolonin, men ändå.

Ja, ovanstående är axplock ur Mattias gedigna kunskap som vi fick ta del av. Mycket nöjda kursdeltagare bröt upp för att senare återkomma till årsmötet.


Äldre meddelanden

Här kan du återfinna äldre och en del inaktuella meddelanden. Klicka på länken:
Meddelandearkiv