Aktuellt/Senaste nytt
              Aktuellt/Senaste nyttInfört 23 september 2020

Äpplen och Kafé Sjöstugan.Många av oss har i år fått större skörd av äpplen än vi behöver i trädgården. Några gör must, någon torkar dem, eller ger till fåren som betar intill oss. Detta har gått att läsa om tidigare på hemsidan.

Annika Malmsten på Kafé Sjöstugan tar tacksamt emot det vi kan undvara. Denna vecka och ytterligare några veckor framåt kan hon komma till oss och plocka frukten från träden, men också ta hand om den fallfrukt som ännu inte ruttnat.

Har du äpplen som du inte vill eller orkar ta hand om själv blir Annika glad om du ringer henne på telefon: 070 668 85 64.

Kom ihåg att vi också har 10% rabatt när vi handlar på kaféet mot uppvisande av koloniföreningens medlemskort.Infört 18 september 2020

Dagvattendamm och våtmark.


Sona stad har på sin hemsida skrivit om områdets dagvattendamm och våtmark som stärker naturvärden och biologisk mångfald.

Läs mer om detta här:

Dagvattendamm och våtmark (Öppnar ny sida)Infört 15 september 2020

Informationsmöte för intressenter.

Intressenter vid första informationsmötet. Till höger ses Ewa, Anette och Per-Oskar.

Intresset för att bli kolonist i vår förening har ökat, helt i linje med utvecklingen i resten av landet. Söndagen den 13 september hölls två infoträffar för de som anmält sig till föreningens intresselista under det senaste året. Deltagarna kunde avnjuta kaffe och kaka i solen vid föreningsstugan medan Ewa berättade om föreningen och om livet som kolonist. Ordförande Per-Oskar fanns också på plats för att berätta om bland annat arrendet. Deltagarna var i vanlig ordning vetgiriga och tycktes se fram emot att bli en del av föreningen (hellre förr än senare). De passade så klart på att gå runt i området, som dagen till ära var helt nyfriserat efter den gemensamma arbetsdagen.

Intressenter vid andra informationsmötet. Till höger ses Per-Oskar, Anette och Ewa.


Ewa och Anette ansvarar tillsammans för föreningens intresselista. Utöver att administrera själva listan svarar de även på frågor från utomstående och är behjälpliga vid överlåtelser. Om du som medlem funderar på att överlåta din stuga eller har frågor kring processen är du varmt välkommen att kontakta Ewa eller Anette.Infört 15 september 2020

Rapport från arbets- och gemenskapsdagen.

Det hade varslats om regn under dagen och varslet blev till verklighet lagom till när över 50 arbetsugna samlades på Tivolis parkering för att välja arbetsuppgift. Uppgifterna hade tidigare sänts ut via e-post och man kunde även hitta uppgifterna på anslagstavlorna och hemsidan. Efter att ordföranden Per-Oskar hälsat välkommen och informat om stadsträdgårdmästarens besök hos oss, berättade Kristina mer utförligt om vad som dolde sig bakom varje uppgift.

Läs mer om dagen;

Arbets- och gemenskapsdagenInfört 8 september 2020

Arbetsuppgifter för arbetsdagen.

Arbets- och gemenskapsdagen kommer att genomföras som tidigare meddelats den 12 september kl. 10:00-12:30. Arbetsuppgifterna fördelas på plats vid parkeringen på Tivoliområdet med start kl. 10:00 och kan sedan utföras individuellt eller i mindre grupper efter bästa förmåga. En lista med arbetsuppgifterna har sänts via e-post tilll föreningens medlemmar, satts upp på våra anslagstavlor, och kan också nås via länken nedan:

Arbetsuppgifter (Öppnar ny sida)Infört 7 september 2020

Det kan du göra med överskottet av äpplen.Nu börjar årets äpplen mogna i våra trädgårdar och många av oss har nog svårt att ta hand om hela skörden. En del kan ges till fåren från Överjärva som betar på våra allmänningar och även Annika på Kafé Sjöstugan blir glad för frukt som kan användas i kaféets kök. Föreningen har sedan länge 10% rabatt vid köp. Men du kan också göra must av dina äpplen. Det finns ett flertal musterier att tillgå och nu finns även ett sk Pop-up musteri i vår närhet på Plantagen.

Här vidarebefordras en hälsning som kommit från Krister Berntsson på musteriet till vår förening:

"Hej
Ett Pop-up-musteriet har öppnat på Plantagen Frescati.
Vi tar emot era äpplen, krossar, pressar, pastöriserar och tappar på tre-liters bag-in-box. Sedan skickar vi ett sms när ni kan hämta musten.
Vi tar 75 kronor per bib.
Vi kommer att köra hela september och oktober och sedan så länge in i november som det finns intresse.
Ring oss på 0702616007 om ni vill veta mer."

Lokaltidningen "Mitt i Solna" har i en artikel berättat om musteriet. Nedan finns länken:

Mitt i Solna (Öppnar ny sida)Infört 1 september 2020

Arbets- och gemenskapsdag den 12 september.

Arbets- och gemenskapsdagen kommer att genomföras den 12 september kl. 10:00-12:30.

Arbetsuppgifterna fördelas på plats vid parkeringen på Tivoliområdet med start kl. 10:00 och kan sedan utföras individuellt eller i mindre grupper efter bästa förmåga. Observera att var och en själv ansvarar för att bli avprickad på närvarolistan.

Vänligen anmäl eventuella förhinder till Per-Oskar Gundel med mailadress: peroskargundel@gmail.com

Du har då möjlighet att utföra någon arbetsuppgift före den 12 september. Medlemmar som varken deltar vid den gemensamma arbetsdagen eller utför någon överenskommen arbetsuppgift före den 12 september ska i enlighet med föreningens ordningsregler erlägga en avgift om 300 kr.

Frö- och växtbytardagen är inställd pga den pågående pandemin.

Se till att inte ha din bil parkerad på Tivolis parkering under arbetsdagen.

Före arbetsdagen planeras ett dokument med arbetsuppgifterna att skickas ut via mail.
Infört 1 september 2020

Container kommer till Tivoli och Ålkistan den 11- 13 september.

Endast trädgårdsavfall får kastas i containern men även rent trä går bra. Grenar och kvistar skall minskas ner, så att allt får plats i containern. Observera att annat avfall, plast, metall etc. ej accepteras i denna container utan måste transporteras till lämplig återvinning.

Plastsäckar med trädgårdsavfall måste alltså tömmas på sitt innehåll. Inga säckar i containern!

Övrigt avfall kan lämnas på återvinningsstationen vid ICA. Kvarnkullens återvinningscentral har ju tyvärr stängt och SÖRAB anger på nedanstående länk var vi förslagsvis i fortsättningen kan lämna vårt mer skrymmande avfall:

SÖRABs återvinningscentraler (Öppnar ny sida)

En närmare återvinningsstation för miljöfarligt avfall såsom kemikalier, batterier, mindre ljuskällor och mindre el-avfall, är OKQ8:s miljöstation. Man lånar nyckel till stationen inne på bensinstationen, observera öppettiderna. Du finner adressen och öppettiderna på länken nedan:

OKQ8 Bergshamra (Öppnar ny sida)Infört 1 september 2020

Kursen i trädbeskärning den 29 augusti.


En trädbeskärningskurs hölls den 29 augusti i Östra regionens regi. Lisbet var en av deltagarna och här kommer en rapport från henne:

"Sensommaren har bjudit på några kurser i regi av Östra regionen i Koloniträdgårdsförbundet.  Trots Corona och nyckfullt väder så hölls den utlovade Trädbeskärningskursen hos Bergshamra koloniförening.

Vi var ett tiotal intresserade deltagare som först samlades på ängen utanför den gamla föreningsstugan - med behörigt avstånd från varandra - för en kopp kaffe och för att lyssna på Sven Jansson Stockfelt.

Sven inledde kursen med att beskriva grunderna i hur man ska tänka när man beskär fruktträd. Denna lördag var det fråga om ett äppelträd hos en av deltagarna. För att gynna trädets fruktbildning ska grenarna helst beskäras så att de ligger vågrätt, så att ljus hamnar runt varje huvudgren. Vattenskotten ska man ta bort, men vi kan lämna kvar ett par stycken för att utvecklas vidare. Året därpå ser man vilka som ska bort definitivt.

Det hela kändes mycket pedagogiskt när vi sen kom fram till Jan-Olofs kolonilott och fick se hur Sven gjorde i praktiken. En andäktig tystnad spred sig när tjocka grenar och små kvistar föll till marken. Sen kom massor med frågor. Efter en timme började det småregna och vi hukade under trädkronan och under paraplyer.  Men lite regn hindrade oss inte då. Sven svarade tålmodigt på alla frågor och fortsatte visa hur vi ska börja beskära trädet längst ner, sen fortsätta runt om för att få balans och ljus in i trädet. Vi fick också bekanta oss med hur vi ska tänka med ett mycket yngre träd, ett päronträd, som behövde hjälp/stöd att räta ut stam och grenar.
 Den trevliga och lärorika kursen hade kunnat fortsätta ännu ett litet tag men vi fick avbryta i all hast på grund av ett kraftigare regn..."


Infört 25 augusti 2020

Så var kräftskivan den 22 augusti.


Foto:
Mari Ljungblad

Vi har haft en gemensam kräftskiva årligen sedan 2011, förutom förra året då våra aktiviteter såg något annorlunda ut eftersom vi då firade föreningens 100 år. Den pågående pandemin i år har ju också påverkat mycket för föreningen, men fint ändå att vi kunde genomföra vår kräftskiva, dock lite annorlunda utan tält och med större avstånd mellan deltagarna. Men stämningen blev ändå god med sång, glädje och gemenskap med goda kräftor och tillhörande dryck.

Och tänk vilken utsikt över Brunnsviken man hade från kräftbordet!Äldre meddelanden

Här kan du återfinna äldre och en del inaktuella meddelanden. Klicka på länken:
Meddelandearkiv